Tuesday, April 26, 2016

रास्ना शुण्ठयादि कषायं (ज्वरे)

रास्ना शुण्ठि गुडूची सहचर जलद अभीरु पथ्या शताह्वै: तिक्तवा कचूर वासा अनिलरिपु सहितै: पंचमूल द्वयेन एभिर द्रव्यै: कषाय त्वरितं अपहरेत पीतमात्र प्रभावात मन्यास्तम्भ आन्त्र वृद्धि ज्वर पिटक कटी सन्धी सर्वांग पीड़ा ||

Ingredients and preparation:-
रास्ना,शुण्ठि,गुडूची,सहचर ,जलद, अभीरु, पथ्या(हरीतकी) शताह्वै:(शतपुष्प), तिक्तवा(कटुरोहिणी), कचूर वासा अनिलरिपु ,दशमूल

Are taken and kashaya prepared as per the classical method

Indication:-मन्या स्तंभ,आन्त्र वृद्धि, वातज्वर,पिटक, कटी शूल,सन्धि शूल, सर्वांग शूल

Reference:- सहस्रयोगं

No comments:

Post a Comment

Ideal qualities of a kitchen

Ideal qualities of a kitchen उच्चै : प्रशस्त दिक् देशं बहुवातायनं महत् । महानसं सुसंपृष्टं विश्वास्य जनसेवितम् ।। सद् वास्था अधिष्ठित द्...