Tuesday, April 26, 2016

अमृतादि कषायं / पाचनामृतं कषायं (ज्वरे)

अमृतोशीरा वासा अब्द विश्व भूनिम्ब वालकै: |
सपर्पटक धान्याक धनवायाषै: विपाचितं ||
पाक्यं ज्वरेषु पातव्यं पाचनामृत  संज्ञितम् |

Ingredients and preparation:-
अमृत उशीर वासा अब्द (मुस्त) विश्व भूनिम्ब वालकै:(ह्रीबेर) पर्पटक धान्याक धनवायाष
Are taken and kashaya prepared as per the classical method

Indication:-सन्निपात ज्वर,आम युक्त ज्वर

Action:-दीपन ,पाचन, ज्वरघ्न

Note:- old text of Vaidya madham valiya naarayanan thirumeni ( respected vaidya Among ashtavaidyas) says to add पाठ instead of वासा

अमृतोशीरा पाठा अब्द विश्व भूनिम्ब वालकै: |
सपर्पटक धान्याक धनवायाषै: विपाचितं ||
पाक्यं ज्वरेषु पातव्यं पाचनामृत  संज्ञितम् |

Reference:- सहस्र योगं

No comments:

Post a Comment

Ideal qualities of a kitchen

Ideal qualities of a kitchen उच्चै : प्रशस्त दिक् देशं बहुवातायनं महत् । महानसं सुसंपृष्टं विश्वास्य जनसेवितम् ।। सद् वास्था अधिष्ठित द्...